3.11.12

Στα όρια της φτώχειας το 21,4% των Ελλήνων

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, καθώς βάσει αυτής, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Σε δυσθεώρητα επίπεδα ανέρχεται και το ποσοστό της παιδικής φτώχειας (23,7%), αλλά και των ηλικιωμένων (23,6%).

Ως «κατώφλι φτώχειας» σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ορίζεται το ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως ανά άτομο και το ποσό των 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, τη στιγμή που το μέσο ατομικό εισόδημα ανέρχεται στα 12.637,08 ευρώ και των νοικοκυριών στα 21.590,07 ευρώ.
Η έρευνα διενεργήθηκε το 2011 αλλά αφορά το έτος 2010.
Αναλυτικά από την έρευνα προκύπτει ότι:
• Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ
• Το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 21.590,07 ευρώ.
• Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.
• Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7%
• Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6%
• Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.
• Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις συνολικά μήνες το χρόνο ανέρχεται σε 837.300 άτομα
Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
• Άνδρες άνεργοι (48,4%)
• Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
• Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%)
• Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)
• Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%)
• Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%)
Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά στοιχεία και την ανάλυση της έρευνας πατώντας εδώ.

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/11/12 11:00

    Να ψηφίσει η Βουλή:

    -είτε να απαγορευτεί η φτώχεια και να είναι κακούργημα όποιος την προκαλεί

    -είτε, ακόμα πιο συγκεκριμένα, να απαγορευτούν οι διακρίσεις πλούτου και να δημεύεται η περιουσία όσων δεν είναι φτωχοί για να δίνεται απευθείας στους φτωχούς να ζήσουν

    Αυτό είναι πολιτική. Τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Αλλά αυτά ούτε ο Τσιπρας δεν τα λέει ούτε οι ψεκασμένοι.

    Αλλά μάλλον θα φοβούνται μην ... τα βγάλει αντισυνταγματικά το Ελεγκτικό Συνέδριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/11/12 02:49

    Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η φτωχούλα Ζωή Κωνσταντοπούλου ή κι ο εργολάβος Τσίπρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/11/12 14:50

    γιατι ρωτας? μηπως η Ζωη Κωνσταντοπουλου εκοψε τη συνταξη της μανας σου? ή Τσιπρας ανεβασε το πετρελαιο?

    εμ μας ρημαξατε εμ κανετε και "χιουμορ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/11/12 18:51

      Εσύ γιατί χώνεσαι;;; Δεν ξέρω για τη Ζωή και τον Αλέξη, αλλά τη σύνταξη των μανάδων (που για να είμαστε και σωστοί δεν περικόπηκε και σε φοβερό βαθμό...) και την άνοδο του πετρελαίου σίγουρα δεν την προκάλεσαν αυτοί που η Ζωή κτυπά για να ανέβη πολιτικά εκ του ασφαλούς. Προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα από το συνολικό λαϊκιστικό μοντέλο της χώρας. Μοντέλο στο οποίο ακόμα ορκίζεται ο Αλέξης και η Ζωή, της εύκολης ζωής δλδ. Μοντέλο που χρησιμοποίησε αφειδώς ο αρχιπελατειάρχης Καραμανλής στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Μοντέλο που τώρα πολύ αργά ξορκίζει και σωστά κτυπά ο Σαμαράς, αφού όμως το υπερασπίστηκε κι αυτός για να γίνει πρωθυπουργός ενώ αν συναινούσε έγκαιρα με τον ήρωα Παπανδρέου και η χώρα θα είχε λιγότερα προβλήματα αλλά και οι ένοχοι του συστήματος κάπως θα πλήρωναν. Γιατί δεν πιστεύω να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η ... εισαγγελική Ζωή θα τιμωρήσει κανέναν. Σόου κάνει η ομορφούλα κόρη του πάμπλουτου τ. Προέδρου του ΣΥΝ και του Παναθηναϊκού, για να ψαρώνουν αφελείς πρώην ΠΑΣΟΚοι σαν τον Τριανταφυλλόπουλο. Και να έχουν να πουλάνε δηλητηριώδη αναρχοσχόλια τα όψιμα ΣΥΡΙΖακια της φακής σαν τους ... "επαναστάτες" του Πιάτσα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/11/12 20:24

      χωνομαι επειδη λες μαλακιες και κανεις φτηνο ΔΑΠιτικο "χιουμορ" τη στιγμη που ανθρωποι δεν εχουν να ταισουν τα παιδια τους, τη στιγμη που νοικοκυρηδες (οχι οι ξοφτιλες "νοικοκυραιοι" ψηφοφοροι του Σαμαρα, οι αληθινοι νοικοκυρηδες!) αναγκαζονται να τρωνε απο τα συσσιτια ή ακομα χειροτερα να αυτοκτονουν, τη στιγμη ππου τα παιδια δεν εχουν βιβλια και δασκαλους

      γι αυτο χωνομαι, καταλαβες τωρα τσουτσέκι του Σαμαρα?

      "λαικιστικο μοντελο" και πουτσες μπλε!

      Siemens, Ολυμπιακοι, Δομημενα, εξοπλισμοι, φοροδιαφυγη, διορισμοι κωλοβυσματων προφανως δεν υπηρξαν ποτε - κι αν υπηρξαν τα εκαναν ο Φλωρακης, ο Κυρκος, οι Οικολογοι κι ο Λεβεντης!!! εσεις ποτε!!!

      αν δεν εχεις τα αρχιδια να παραδεχτεις τις ευθυνες σας (που ΔΕΝ τα εχεις γι αυτο ολο σου φταιει η Αριστερα), τραβα ησυχα ησυχα στον Στυλιανιδη (που ψηφισες με δυο χερια τον Ιουνη) να κλαφτεις κι ασε μας εμας να κανουμε τα "αναρχοσχολια" μας

      αιντε μπραβο, οψιμο ΔΑΠιτακι

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/11/12 20:30

      Το μέγα θέμα, ούτως ειπείν, «κοινωνιολογικού» ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό στην Κουμουνδούρου είναι ο ανταγωνισμός για τα πρωτεία της υστερίας μεταξύ των δύο προβεβλημένων κυριών του χώρου: της Ρένας Δούρου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μολονότι η πρώτη, ως παλαιότερη, ξεκίνησε τον αγώνα με ένα πλεονέκτημα, είναι σαφές πλέον ότι η δεύτερη την έχει επισκιάσει με τον δυναμισμό της και τον αφόρητο χαρακτήρα της. Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ούτε η αυθεντική eiserne Jungfrau της Νυρεμβέργης, ούτε η παρεμφερώς φρικώδης μουσική των Iron Μaiden, ίσως ούτε καν η Λιάνα Κανέλλη!..

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος4/11/12 21:22

      περιμένουμε να γίνει ο τσίπρας κυβέρνηση να φέρει πετρέλαιο απο τον Τσάβες

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος5/11/12 08:12

      Μόνο τους Ολυμπιακούς θυμάσαι 4/11/12 20:24

      Την ... Ολυμπιακή; Αυτό είναι το λαϊκιστικό μοντέλο. Η επιδοματική Ελλάδα της εύκολης μάσας. Από όλους. ΕΡγολάβους και πόπολο. Βλαχοπολιτικούς και την οικογένειά τους που από τα χαμηλά πήγε στα ψηλά με παροχές στους ανίδεους πολίτες. Αυτό.

      Και δε βλέπω πουθενά να υποστηρίζω ΝΔ. Επειδή δεν υποστηρίζουμε Τσίπρα θα μας πάτε εντέχνως στο άλλο άκρο; Τι λέτε ρε τσουτσεκάκια της ψευτοαριστεράς και των ... κοινωνικών δικτύων. Αλλού αυτά. Το δίπολο δεν είναι Τσίπρας ή Σαμαράς. Είναι ορθολογισμός εναντίον ηλιθιότητας και σαχλαμάρας. Μετά τα βρίσκουμε στο πολιτικό σκέλος.

      Και το ποιος και πώς ψήφισε και "ψήφισε" Στυλιανίδη, έννοια σου και θα το μάθουμε. Και στην τελική προκειμένου να ψηφίζαμε Χατζηοσμάν και Καραγιουσούφ. ε κάποιοι πήγαν κατα κει. Σιγά το πράμα.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος5/11/12 08:47

      Κάπου έχεις χάσει πολλές μπάλες 4/11/12 20:24

      Για ποιες ευθύνες μιλάς; Υπάρχει μεγαλύτερη αυτοκριτική να έχει γίνει ποτέ στη χώρα από αυτή του ΠΑΣΟΚ; Τέλος πάντων, των στελεχών του έστω; Πρώην και νυν;

      Αυτοί που δεν κάνουν ποτέ αυτοκριτική είναι αυτοί που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Για ευνόητους λόγους.

      Η αυτοκριτική επίσης θα έπρεπε να αναφέρεται στις τελευταίες δεκαετίες όχι στην αγωνία να σωθεί η χώρα από την κληρονομιά Καραμανλή.

      Και δεν κατάλαβα πού εντοπίζεις ΔΑΠιτισμό όψιμο. Είπε κανείς η λύση είναι η ΝΔ; Ο βασικός υπεύθυνος για τα χάλια μας; Η λύση είναι η λογική. Θέλοντας και μη, ο Σαμαράς - ευτυχώς - εκφράζει το μπλοκ της απλής λογικής. Έκανε κωλοτούμπα αλλά δεν θα κάνουμε και συνέχεια εκλογές για να τον διώξουμε. Αν ήταν κι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της κατάστασης με όρους κανονικούς έστω και σε ασυνήθιστες συνθήκες, θα λέγαμε μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ που μας έφτασε η ασχετοσύνη του κόσμου και η ιδιοτέλεια του Σαμαρά. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί εκφράζει το λαϊκισμό. Σίγουρα οι μη λαϊκιστές μπορεί να είναι λαμόγια. Παλιά και νέα. Αλλά το ζόρι της χώρας είναι οι ψευδαισθήσεις κι ο λαϊκισμός. Τα παλιά μπερεκέτια για τα λαμόγια έτσι κι αλλιώς πάνε, πέταξαν. ΤΩΡΑ άλλος είναι ο εχθρός.

      Το Σαμαρά τον βάζετε με τους 'καλούς' εσείς παίζοντας πρόθυμα το ρόλο του 'άσχετου' και του 'επικίνδυνου'. Υβρίζοντας την κανονική κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, παρόλα τα τεράστια σφάλματά του πριν το 2009. Τότε που ... πολλοί, μα πάρα πολλοί, υπηρέτησαν και ωφελήθηκαν άνευ όρων και ορίων.

      Σταματήστε να βάζετε διλήμματα ή ΣΥΡΙΖΑ ή Σαμαράς, να δείτε πώς θα ξεφουσκώσει κι αυτός. Αλλά και οι δυο ξέρετε καλά το παιχνιδάκι του διπολισμού για να μην ακούγεται η σωστή πολιτική αλλά να συντρίβεται από τις ταμπέλες. Τόσοι ΠΑΣΟΚοι άλλωστε μετακόμισαν στο σΥΡΙΖΑ...

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος5/11/12 09:57

      Η σκηνή θα μπορούσε να είχε βγει και από ελληνική ταινία. Ο Αδωνις Γεωργιά­δης, με το γνωστό του πάθος, τον πίεζε να απαντήσει «με ένα ναι ή ένα όχι» αν θέλουν τα 31,5 δισ. Και ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ να εξανίσταται: «Σταμάτα να με διακόπτεις, θα απαντήσω όπως θέλω εγώ». Τελικώς, όμως, δεν απάντησε.

      Δεν είναι ο μόνος. Σε όλες τις τελευταίες τους εμφανίσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι προέχει να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά όλως περιέργως είναι ελάχιστα διαφωτιστικοί για το αν θέλουν ή όχι τα λεφτά του δεύτερου Μνημονίου.

      Προφανώς, όχι τυχαία. Αν απαντήσουν θετικά, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν πάνω σε ποια βάση θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την τρόικα. Θα πιάσει ο Αλέξης Τσίπρας την Ανγκελα Μέρκελ από τον λαιμό και θα της πει «δώσε μας τα λεφτά αλλιώς φεύγουμε»; Θα κάνει συμμαχία με τον Ολαντρέου; Ή μας το κρατάνε κρυφό, γιατί όπως είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πολιτική κάποια πράγματα γίνονται και δεν λέγονται και κάποια άλλα λέγονται αλλά δεν γίνονται; Τόση διαφάνεια;

      Αν πάλι πούνε ότι δεν θέλουν τα λεφτά, τότε βέβαια θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα προχωρήσουν στην ενίσχυση των τραπεζών. Γιατί όπως εξήγησε πρόσφατα σε τηλεοπτική συζήτηση ο κ. Στρατούλης, η επανακεφαλαιοποίησή τους είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Κι ως γνωστόν η απλή «κοινωνικοποίησή» τους δεν φέρνει κεφάλαια.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος5/11/12 10:02

      ΣΥΡΙΖΑ. Κωμικοτραγικός. Προσπαθούν αλλά τους είναι αδύνατο να αποφασίσουν ποιοι είναι με ποιους και πού θέλουν να πάνε. 'Η τι θέλουν και τι μπορούν. Και δεν εννοώ μόνο την γκάφα ή την έκρηξη ειλικρίνειας του Λαφαζάνη, γιατί καμιά διευκρίνιση ή επεξήγηση ή συμπλήρωση δεν μπορεί να ακυρώσει το ξεκάθαρο «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο». Εννοώ τη διαπιστωμένη αδυναμία να μετεξελιχθούν τα διάφορα γκρουπούσκουλα σε κόμμα και να αρθρώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση που να αντέχει στην κοινή λογική.

      Είδα μια δήλωση της Δούρου ότι «ποτέ δεν προχωρήσαμε σε παροχολογίες». Το πρόγραμμα του κόμματός της το έχει διαβάσει; Ακουσα χθες τον Βούτση να διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει μαζί με τη «συμπαραταγμένη Αριστερά». Αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε τον Μάιο, δεν υπήρχε τον Ιούνιο και αποκλείεται να υπάρξει και στο μέλλον μια και η ΔΗΜΑΡ χρεώνεται πια σε άλλο στρατόπεδο. Κι αυτά σε σχέση με χθεσινές μόνο δηλώσεις.

      Μακάρι τα πράγματα να μην ήταν έτσι. Αλλά ο Λαφαζάνης είχε δίκιο. Σίγουρα έχει κάνει πολλά βήματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ίσως κάποτε κάνει όσα πρέπει. Αλλά τώρα δεν είναι σε θέση να μας βγάλει από το τρελοκομείο. Μόνο να μας βάλει πιο μέσα μπορεί.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος5/11/12 11:55

    Στην Ελλάδα της κρίσης:

    -Εξαντλήθηκαν τα iPhone 5 – Από τα τέλη Νοέμβρη η νέα παρτίδα

    -Στην Κομοτηνή δε βρίσκεις εισιτήρια για το νέο James Bond, του 13 ευρώ το ζευγάρι κόστος εισιτηρίων (με 13 ευρώ στη Βουλγαρία κλείνεις ραντεβού με τον πρωθυπουργό / και δεν έχει κρίση εκεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/11/12 17:53

      Ωραία απάντηση στην κυρία που έλεγε Δαπιτακι αυτόν που αμφισβήτησε τον Τσίπρα
      Άσχετο αν όλα τα μέλη της οικογένειας της σιτιζονται απο το δημόσιο που μπήκαν απο το παράθυρο την έπιασε ο πόνος για όσους πεινάνε...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/11/12 17:20

    "ο Σαμαράς - ευτυχώς - εκφράζει το μπλοκ της απλής λογικής"

    - πραγματι, ενας που περιμενει απο την Παναγιά να σωσει τη χωρα, που συνομιλει με τον θεο και που ονειρευται κομμουνιστικους κινδυνους (ναι, η Ρενα Δουρου με το 12ποντο θα σε κανει σοβιετ!) ειναι ο ορισμος της κοινης λογικης! μιλαμε και γαμω τους ορθολογισμους! ο ανθρωπος ειναι Διαφωτιστης!!

    "Τα παλιά μπερεκέτια για τα λαμόγια έτσι κι αλλιώς πάνε, πέταξαν"

    - σιγουρα! μπορει να μας το επιβεβαιωσει ο Σάλλας που πηρε ολοκληρη ΑΤΕ στο 1/30 της αξιας της, ο αλλος ο τυπάς που αγορασε τη Δωδωνη με το 1/10 του ποσου που της χρωστουσε(!), αυτος που θα παρει τον ΟΠΑΠ για 400 εκ ή τα ΕΛΠΕ για 500 εκ. (αλλα ξεχασα, λαμογιο για σενα ειναι η μανα μου που παιρνει 360 ευρω συνταξη)

    "Ο Αδωνις Γεωργιά­δης, με το γνωστό του πάθος, τον πίεζε κτλ"

    - χαιρομαι που εχεις ως προτυπο πολιτικου εναν τηλεπλασιε επστημονικων βιβλιων (βλ. το Μέγα Αλογο, η Ελλας Αιμοραγει κτλ κτλ). Φυσικα ο Αδωνης δεν ειναι κωμικοτραγικος, ουτε ο Ανατολακης, ουτε ο Βελοπουλος ο τοκογλυφος, ουτε ο Βοριδης με τον μπαλτά, ουτε ο ψυχασθενης Πλευρης, ουτε το σκυλολόι του πρωην ΛΑΟΣ που μαζεψατε - ολοι αυτοι ειναι σοβαροι! κωμικοτραγικος ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ!
    Δε με λες, για διαπραγματευση στις Βρυξελλες ποιον απο δαυτους θα στειλετε? ή μηπως θα στειλετε τον Πανικα Ψωμιαδη τον αρχικλεφτη, ντυμενο ζορρό καβάλα στ' αλογο (δειγμα σοβαρου ανθρωπου)?

    "Υβρίζοντας την κανονική κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ"

    - απο πού κι ως πού θεωρησαι "κεντροαριστερος" οταν συγκυβερνας με ολους τους απο πανω? τί δουλεια εχει ενας κεντροαριστερος με τα μπάσταρδα της ΕΠΕΝ και του ΕΝΕΚ και τους μπραβους της ΧΑ? (βασικα νομιζεις πως συγκυβερνας, στην ουσια στηνεις κωλο στο Σαμαρα αλλα ντρεπεσαι να το παραδεχτεις)

    "Και στην τελική προκειμένου να ψηφίζαμε Χατζηοσμάν και Καραγιουσούφ. ε κάποιοι πήγαν κατα κει"

    - με την ιδια ακριβως λογικη, την επομενη φορα θα ψηφισεις τον Μακη τον Γκοτζίλα, μπράβο του "Κωδικα" που θα κατεβει με την ΧΑ. Ετσι κι αλλιως, αφου ψηφισες τον Σαμαρα (ανακαταληψη των πολεων, νηπιαγωγεια χωρις αλλαδαπα παιδακια κτλ) και τον θεωρεις "τερας λογικης", δεν θα εχεις προβλημα να ψηφισεις και τους μαχαιροβγαλτες του Μιχαλολιακου (που λενε τα ιδια ακριβως) - για να μη βγουν 3 Τουρκοι βρε κουτο!! γι' αυτο δεν ψηφισες τον μπουχέσα?

    Εν κατακλειδι γιατι πολυ το κουρασαμε: μπορει ο ΣΥΡΙΖΑ να ειναι κωμικοτραγικος, μπορει εγω να εχω χασει πολλες μπαλες, αλλα οι ύμνοι στο Σαμαρα ακομα και στον Αδωνη (κατάντια ρε μαλακα, κατάντια! ντροπη!) και οι ψηφοι στον βυσματατζή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των stage ειναι οοολοι δικοι σας - οποτε μη παραξηγιεστε για τον χαρακτηρισμο "οψιμοι ΔΑΠιτες", σας ταιριαζει γάντι. Πηρατε ξεκαθαρη θεση υπερ της Δεξιας, αρα εκει ανηκετε. Συλλυπητηρια (οχι για σας ρε, για τους τιμιους ΠΑΣΟΚτζηδες που τους πουλησατε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.